Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2010 10:56 - Манастирите в България 1
Автор: dianapavlova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4192 Коментари: 0 Гласове:
1



В България има изключително разнообразие от манастири, които през вековете са били за народа ни не само "божи храмове", но са и тясно свързани с историческата съдба на страната ни и българския народ. От самото си създаване те се превръщат в центрове на славянската писменост и култура, съхраняващи националните ценности през трудни за държавата периоди.
Ще започна темата с Араповския манастир. Той се намира близо до с. Златовръх (бивше Арапово) на 10 км. от град Асеновград и на 30 км от Пловдив.

image

image

Араповският манастир е основан в средата на 19в. в близост до древно аязмо. Строителството на манастирския комплекс започва през 1856г., като за целта са поканени родопски майстори от с. Югово, начело със Стоян Узунов (Гудевски). През 1859г. в манастира са основани шампарница и новобългарско училище с около стотина ученици. Манастирът е бил арена на борба с гръцките фанариоти, а игумена Гервасий Левкийски основава тук и таен комитет. През 1868г. в манастира е открито и училище за свещеници.

По време на Априлското въстание в Араповския манастир е пребивавала майката на Иван Вазов със своите деца. През руско-турската освободителна война (1877 – 1878г.), обителта е опожарена от отстъпващите турски войски, но впоследствие наново възстановена.
Араповският манастир е постоянно действащ. Главната църква "Св.Неделя" е изградена през 1859г. и представлява трикорабна, триконхална сграда с купол и притвор. Олтарният иконостас в храма и четирите малки иконостаси при колоните са творение на майстора Стоян Узунов. Стенописите в църквата са от 1864г. и са дело на зографите Георги Данчов и Алексий Атанасов. Освен традиционните евангелски сюжети, тук намираме сцени с житията на патрона на манастира Св. Неделя, на родоначалника на монашеството Св. Йоан Кръстител и на особено почитаната в този район Св. Парскева. Представени са още сцени от живота на българския светец Иван Рилски и на славянските просветители Кирил и Методий. Силно земетресение през 1928г. повредило църквата и стенописите, които са възстановени по- късно. През 1930г. Николай Евров възстановява купола на църквата.

image
Най-оригиналната постройка в Араповския манастир е кулата-крепост, която е издигната по инициатива на Ангел войвода – един от най-известните хайдути от този край. Кулата е правоъгълна и е използвана за наблюдателница и жилищна постройка. Първите два етажа са каменни с тесни прозорчета, приспособени за бойници. Третият етаж представлява жилищната част с дървено-паянтова конструкция и силно издадени еркери. Тук има 4 стаи, които се отдават под наем на посетители на манастира.

image

Извън манастирския комплекс, недалеч от северната порта се намира аязмото. Около него през 1870г. е построен параклис, който също е изографисан от Георги Данчов.

image

 Информацията е от http://www.bulgariamonasteries.com/arapovski_manastir.html, а снимките са лични :).

Мястото е наистина прекрасно и е подходящо за излети. Има страхотни поляни, маси и пейки. Препоръчвам го за посещение.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dianapavlova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 50397
Постинги: 13
Коментари: 29
Гласове: 88
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031